Artikel overgenomen van Indebuurt.nl/arnhem
Natuurlijk moet onze Arnhemmer van de week op internationale kattendag iets met katten hebben. Of liever nog, heel veel. Arnhemse Marieke mag zichzelf een kattengedragsdeskundige noemen, na een pittige studie. Wij vragen ons af, wat doet een kattengedragstherapeute zoal?
We spreken Marieke Rap – van Heumen als ze net terug is van haar ochtendrondje. “Even de katten verzorgen van mensen die op vakantie zijn. Zo leuk om te doen.” Haar liefde voor katten begint al jong. “Mijn ouders wilden geen katten in huis. Totdat mijn broertje een rode poes voor mij had gevangen. Aan haar staart bracht hij d’r naar binnen! Bang en schuw. Ik was een jaar of 6. Met veel geduld en liefde maakte ik er een lief en sociaal beestje van. De poes mocht gelukkig blijven.”
Katten opvangen
Dat Marieke goed is met katten is al snel bekend in haar omgeving. “Ik heb veel verschillende katten opgevangen. Van hele jonge kittens die gesocialiseerd moesten worden tot zielige afgedankte katten.” Toen zij ging verhuizen en een gezin stichtte, was er een periode geen plek voor katten. “We kregen onze dochters en mijn man wilde liever eerst een hond. Dat vond ik ook leuk, maar wel met de voorwaarde dat er later nog wel katten bij zouden komen. Kittens opvangen zoals ik altijd had gedaan, zag hij niet zo zitten.”
Probleemkatten helpen
Als het moment daar is om weer een kat in haar leven toe te laten, kiest ze bewust voor een raskat. “Mijn hele leven hadden katten mij uitgekozen, nu wilde ik de kat kiezen. Ik verdiepte me in de verschillende rassen en koos voor de Ragdoll. Jingles is een hele lieve kat.” Haar kattenhart gaat harder kloppen en ze besluit om zich toch weer in te gaan zetten voor katten. Dit keer niet door katten op te vangen, maar door probleemkatten te helpen.
Studie kattengedrag
“Ik ben weer gaan studeren, in de avonduren, om kattengedragstherapeute te worden. Om ervaring op te doen deed ik vrijwilligerswerk bij een stichting voor kattenopvang. Nu ik voor mezelf ben begonnen als therapeute, geef ik daar nog steeds adviezen, op vrijwillige basis.”
Problemen met zindelijkheid
Waarvoor benaderen kattenbaasjes haar het meeste? “Problemen met de zindelijkheid. Dat komt echt veel voor. En is ook vaak vrij simpel op te lossen. Het kan aan de korrels in de kattenbak liggen, maar ook aan de kattenbak zelf. Katten hebben graag de ruimte om te kunnen draaien en te graven.”
Andere veel voorkomende problemen zijn agressie en angst. “Van een bange kat hebben mensen vaak niet veel last, maar katten die aanvallen, daarvoor zoek je natuurlijk wat sneller hulp. Ik stuur eerst een vragenlijst op, zodat ik goed voorbereid op bezoek kan gaan. En dan observeer ik de kat, stel de baas nog meer vragen.”
Veel bereiken
Als Marieke een goede analyse heeft gemaakt, volgt dan een therapieplan. “Je kunt echt veel bereiken met een goed plan. Maar het vraagt wel geduld. Veel problemen ontstaan al heel vroeg. De eerste 13 weken van het leven van een kat zijn cruciaal. Dan horen ze bij hun moeder te blijven om van alles te leren. En daarna moet je een kat opvoeden. Zorgen dat het geen verkeerd gedrag leert. Wil je niet dat je kat de meubels sloopt? Dan moet je zorgen dat hij daar de kans niet toe krijgt en dingen aanbieden die veel leuker zijn.”
Marieke stelt dat alle katten hun natuurlijke gedrag moeten kunnen nabootsen. Ook al zitten ze op een kleine flat. “Een kat wil jagen, klimmen en de natuur in. Als dat niet kan, dan moet je zorgen dat ze in huis dit gedrag wel kunnen vertonen. Uitdagende spellen. Als een kat zich verveelt, dan ontstaat er frustratie en stress. Dat moet je voorkomen.”
Geen leven zonder katten
Naast haar werk als gedragstherapeute, is ze ook in te zetten als kattenoppas aan huis. Marieke heeft zelf nu 2 katten en een hond. Dat gaat heel goed samen, maar als ze moest kiezen, dan kiest ze voor de katten. “Een hond heeft een baas, een kat heeft personeel. De kat leeft voor zichzelf. Dat spreekt mij juist zo aan. Dat onafhankelijke. Ik kan mij geen leven zonder katten meer voorstellen.”
Reactie schrijven